Vanha kuva

Vanha kuva

lauantai 11. elokuuta 2012

Viehättävä saunatupa ja vähän muutakin

Lasinsirujen ja kaiken muun roinan alta paljastui tänään pihasaunasta viehättävä pieni tupa ja saunakammari. Muistan lapsuudesta, että saunan tuvassa oli mummun isot kangaspuut ja siellä hän paukutti räsymattoa kun muilta töiltään ehti. Me lapsetkin saatiin kokeilla maton kutomista. Nyt ovat kangaspuut nipussa, mutta vieläkään niitä ei raaskittu roskalavalle heittää, vaan ne saivat paikan tyhjästä navetasta.



Pihasaunan tupa on ollut mummun, papan, äidin ja enon ensimmäinen oma koti sodan jälkeen. Nyt se saa alkaa toimittamaan mukavan kesähuoneen virkaa, jossa voi rauhassa ottaa vaikka päikkärit tai muuten vaan käydä mietiskelemässä ja katselemassa kaunista kattoa. Ja olisihan se mahtavaa jos tuolla pihasaunassa voisi vielä joskus heittää kunnon löylyt.


Merja kävi täällä viime viikonloppuna ja toi tuliaisena kaikenlaista tänne sopivaa. Keittiöön asennettiin tänään keittiöpaperille teline. Meillä siihen taitaa kyllä tulla koukut ja siihen saa sopvasti pari keittiöpyyhettä
roikkumaan. Sitten saatiin vanhanaikaisia naulakoita monenlaisia. Kaikki tuli tarpeeseen.


Muisteltiin tietysti lapsuusajan menneitä ja millainen tupa oli siihen aikaan kun mummu ja pappa tätä asuttivat. "Tuossa oli keinutuoli" ja "leivinuunin edessä oli sellainen pitkä laatikko, jonka toisessa päässä pidettiin vesiämpärit. Merja muisti myös kun kävi papan kanssa hakemassa lanttua alakellarista. Pappa työnsi Merjaa maitokärryllä ja lanttu haettiin yhdessä. Tupaan tullessa lanttu laitettiin puoliksi ja istuttiin puulaatikon päälle ja sitten pappa raastoi veitsellä lanttua ja antoi Merjalle suuhun. Kyllä minäkin muistan tuon mehukkaan ja
maistuvan lantturaasteen.

Kaura ja vehnä pitää kuivattaa nyt. Kauraa löytyy tuosta ihan mummulan pellolta ja ei liene kamala synti vaikka käyn saksilla tuosta reunasta vähän ottamassa talteen. Eilen ajellessa kohti mummulaa, yritin bongata venhäpeltoa ja onnistuinkin siinä. Pitää kyllä varmaan ihan luvan kanssa mennä leikkaamaan yksi korillinen myös vehnää. Saadaan jouluna sitten vehnäkimppu joulupöytään ja kaurakranssi ulko-oveen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti