Vanha kuva

Vanha kuva

sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Kolme asiaa

On se niin selvää, että mitä asioita kaupungissa ollessa kaipaa eniten Mummulasta. Ei niitä tosin voi laittaa paremmuusjärjestykseen.



Kaipaan:
Lintujen ruokintaa. Seuraan paljon niiden käyttäytymistä ruokintapaikalla täällä Mummulassa ja se on mielenkiintoista. Luonto yleensäkin tulee täällä paljon lähemmäksi. Sain tänään äidiltä punaisen, hienon lintulaudan. Lisäksi meillä on toki iso ruokinta-astia, jonne mahtuu noin 10 kg auringonkukansiemeniä.


Sitten on vielä lisäksi pieni mökki, jonne laitoin ostamaani siemensekoitusta. Kun seurailin aikani, niin talitintit tykkäsivät näistä sieministä. Punatulkut ovat selvästi enemmän auringonkukansiemenien ystäviä.


Kaipaan:
Uunin lämpöä, savun hajua ja sitä, että voi tuijotella tuleen tai kuunnella puiden rätinää. Se on niin terapeuttista. Lisäksi uunien lämmittäminen on tosissaan kotoisaa.

Kaipaan:
Omaa tilaa.
Aamulla kun herään peräkammarista ja kurkistan ulos ikkunasta niin näen vanhan navetan ja sen sivusta pellolle asti. Niin hyvä mieli tuosta näkymästä. Ehkä sitä ei kukaan voi ymmärtää, mutta niin se on. Toisesta ikkunasta näen isot kuuset ja hyvällä tuurilla ne pari oravanpoikaa, joista olen jo aikaisemminkin kirjoittanut..


Kun teen tuvassa etätöitä nään ikkunasta ihanan vanhan pihasaunan, jossa mummu  meitä pienenä  kylvetti. Voin myös aamuisin  avata oven ja päästää koirat ulos. Kesällä meillä voi olla avoimien ovien päivät!



Nyt ollaan taas viikonloppua oltu Mummulassa ja vaikka äiti kävi edellisenä päivänä lämmittämässä uuneja, niin ensimmäinen yö oli todellakylmä. Lämmitin itsekin illan, mutta nyt vasta tänään aamupäivän ja illan lämmittämisen jälkeen alkaa talo saada sellaista peruslämpöä, joka on levinnyt koko taloon. Onhan täällä sähkölämmityskin, mutta patterit pitäisi ilmata ja neljän kuukauden sähkölasku, joka tuli viikolla, oli aika "suolainen". Pitää nyt opetella vielä sähkön kulutustakin. Lämminvesivaraaja lämmittää 70 asteeseen vettä vaikka ei olla oltukaan täällä. Nyt sitä lämpöä pitää vähentää,  30 asteinen lienee sopiva eikä jäädy. Tuskin nyt saunaan ja pesuhuoneeseen muutenkaan pakkanen ehdi, lattialämmitys kuitenkin kymmenessä asteessa.

Opettelemista kaikki tyyni vielä ja tasapainoilua kulujenkin suhteen. Ihanasti vaan nuo uunit lämmittää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti